Volg ons online:
Terug

Beschermen van data

Er zijn mogelijkheden om data te beschermen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het databankenrecht of door de data geheim te houden.
Beschermen van data

In mijn vorige artikel over dit onderwerp heb ik uitgelegd, dat data geen tastbaar voorwerp betreft en daarom ook niet eenvoudig kan worden gesproken over het eigenaarschap. De vermeende eigenaar heeft maar een paar mogelijkheden om zijn data te beschermen, namelijk door gebruik te maken van het databankenrecht of door de data geheim te houden. Nu ben je eigenaar van een bedrijf en hebt net een nieuwe machine aangeschaft die ook de mogelijkheid heeft om de gegevens uit te lezen en ergens anders op te slaan. De leverancier van de machine heeft net een contract op je bureau gelegd en in de kleine lettertjes staat, dat de gegevens van de machine naar het rekencentrum van de leverancier worden gestuurd. Welke mogelijkheden heb je dan?

 

Mogelijkheden om data te beschermen

  1. Je stemt ermee in, dat je gebruik maakt van de dienstverlening van de leverancier. Mijn advies is wel om aanvullende voorwaarden op te stellen. Deze voorwaarden hebben onder andere betrekking op het verder delen van data van jouw machine en wat er gedaan moet worden mocht die leverancier een andere koers gaan varen of bijvoorbeeld failliet gaat.

  2. Je slaat de data van de machine op in een eigen opslag systeem. Als je kennis in huis hebt, kunt je dit in eigen beheer doen, of je laat een dergelijk systeem bouwen. Door het maken van koppelingen kun je derden toestaan om data, waarvan jij vindt dat die gedeeld kan worden, uit je systeem te halen. Het nadeel van die koppelingen is dat er nog steeds data van het bedrijf ‘loopt’.

  3. Je bouwt dat eigen systeem en koppelt dat aan een voorziening waarmee het niet nodig is om data weg te sturen, maar het resultaat van een bewerking.Hierbij wordt gebruik gemaakt van cryptografische technologie: secure multi-party computation (MPC). Partijen kunnen hun data linken aan die van anderen zodat zij gezamenlijk analyses kunnen uitvoeren. Deze analyses worden echter uitgevoerd terwijl alle data volledig versleuteld blijft. Zo kan geen van de partijen de gevoelige data van anderen inzien, maar wel de gewenste inzichten krijgen. De governance module bewaakt daarbij dat er nooit berekeningen gedaan kunnen worden die niet vooraf zijn afgesproken tussen de partijen. Hierdoor houden gebruikers volledige controle over hoe en door wie hun data gebruikt wordt.

Als je eens wat meer wilt weten over de mogelijkheden neem dan contact op.

Interessant artikel? Deel hem dan!

Copyright Impact Smart Solutions 2021 - 2024  |  Disclaimer  |  Algemene voorwaarden  |  Privacy Verklaring
Design & development by: Timeless Design