Volg ons online:
Terug

De kerk spreekt!

Impact Smart Solutions draagt bij aan het behouden van kerkelijk erfgoed met innovatieve sensoroplossingen tegen schade door vocht en temperatuurschommelingen.
De kerk spreekt!

Veel kerken beschikken over prachtige beelden en schilderijen. Ook de orgels zijn in de meeste gevallen kunstwerken op zich, niet alleen mooi om te horen, maar ook prachtig om te zien. De katholieke kerk in Xanten is zo’n sprekend voorbeeld.

De keerzijde

De keerzijde van deze medaille is, dat kerken in de meeste gevallen moeite hebben om het hoofd boven water te houden. De kerk van Xanten bijvoorbeeld heeft een bouwteam van 8 medewerkers die continue bezig zijn met het onderhoud en renovatie. Om deze kosten te kunnen financieren organiseren kerken evenementen die extra geld opleveren. Echter aan het organiseren van evenementen zit een grote, nadelige kant, namelijk de beelden, orgels en schilderijen worden aangetast door temperatuur verschillen, vocht en gassen. De beheerders van de kerken zien de kwaliteit van de kunstwerken achteruit gaan, maar hebben vaak geen idee op welke wijze ze kunstwerken goed kunnen beschermen.

De eerste stap is gezet


Samen met SST en de hogeschool Düsseldorf is een project opgestart die niet alleen inzicht wil geven in temperaturen en gassen, maar ook wil ondersteunen in het voorkomen dat beelden en orgels worden aangetast. De eerste stap is gezet door in de kerk een aantal sensoren te plaatsen die data verzamelen.

Op basis van deze data is de tweede stap dat leerlingen van de hogeschool een simulatie maken welke laat zien waar bijvoorbeeld hoe de lucht door de kerk stroomt.

De volgende stap is, dat we met klimaatdeskundigen aan de slag gaan om te kijken hoe een technische installatie optimaal de verschillende doelen kan ondersteunen. Door de sensoren vertelt de kerk waar het vocht zich bevindt en daarmee kunnen deskundigen helpen om aantasting te voorkomen.

 

Interessant artikel? Deel hem dan!

Copyright Impact Smart Solutions 2021 - 2024  |  Disclaimer  |  Algemene voorwaarden  |  Privacy Verklaring
Design & development by: Timeless Design