Volg ons online:
Terug

Lora vs. NB-IoT

Leestijd:  1 minuutWat is het verschil tussen Lora vs. NB-IoT? Het grote verschil zit in het spectrum waarvan ze gebruik maken. Wij leggen het uit in deze blog.
Lora vs. NB-IoT

Met het schaarser worden van arbeidskrachten zien we een grote toename van innovatieve toepassingen. Innovatieve toepassingen die het bedrijf inzicht geven in de werking van een machine, de locatie van een container of de vulstand van een tank, zonder dat er een persoon in actie moet komen. Van oudsher worden veel apparaten door middel van een kabel aangesloten. Nu kan dat als alles waarvan je inzicht wilt, in een fabriekshal op je eigen terrein staat. Een kabel biedt echter geen oplossing voor een koe die in de wei staat of een treinwagon waarvan je het gewicht wilt weten terwijl deze geladen wordt. Dan is het trekken van een kabel geen oplossing. Een kabel biedt ook geen oplossing als de sensor waarmee je meet, op verschillende plaatsen en heel flexibel gebruikt moet worden.

Grote afstanden overbruggen met mobiele netwerken

Om grote afstanden te overbruggen is het noodzakelijk om gebruik te maken van mobiele netwerken. Die bestaan al heel lang in de vorm van 2G en 3G. Het nadeel van deze netwerken is dat ze veel energie nodig zijn en batterij voeding bijna onmogelijk is. Tevens zijn deze netwerken duur. Daarbij komt ook nog een keer, dat de operators 3G en later ook 2G gaan vervangen door LTE (in de volksmond 4G genoemd).

Lora en NB-IoT

Om de kosten van de mobiele verbinding bij het gebruik van grote aantallen sensoren binnen de perken te houden zijn er nieuwe protocollen ontwikkeld. Nieuwe mogelijkheden welke met name inspelen op het energie zuinige en de lagere kosten. Twee van deze protocollen die veel worden genoemd zijn Lora en NB-IoT. Deze zijn allebei ontwikkeld om energie zuinig te zijn en om de grote afstanden tussen sensor en ontvanger te overbruggen. Met Lora worden al toepassingen ontwikkeld die een verbinding opzetten met laag hangen satellieten, die zich op 600 km boven de aardbol bevinden.

Verschil tussen Lora en NB-IoT

Het grote verschil tussen Lora en NB-IoT is het spectrum waarvan ze gebruik maken. Lora maakt gebruik van het zgn. vergunningsvrije spectrum en NB-IoT maakt gebruik van het spectrum welke in handen is van de mobiele operators, zoals T-Mobile, KPN en Vodafone. Dit wil zoveel zeggen, dat je met Lora een eigen IoT netwerk kunt bouwen terwijl dat met NB-IoT niet mogelijk is. Ga je echter met de sensor naar het buitenland dan verdient NB-IoT de voorkeur, omdat niet alle landen in Europa een dekkend netwerk hebben.

</h2>

Interessant artikel? Deel hem dan!

Copyright Impact Smart Solutions 2021 - 2024  |  Disclaimer  |  Algemene voorwaarden  |  Privacy Verklaring
Design & development by: Timeless Design