Volg ons online:
Terug

Waarom is water belangrijk voor zeugen en biggen?

Leestijd:  3 minutenWater is van vitaal belang voor de gezondheid en het welzijn van zeugen en biggen. Leer meer over de cruciale rol van water in de varkenshouderij.
Waarom is water belangrijk voor zeugen en biggen?

Water, het meest essentiële nutriënt in de varkenshouderij, speelt een cruciale rol in de gezondheid en het welzijn van zeugen en biggen. De relatie tussen water- en voeropname is fundamenteel voor hun ontwikkeling en productiviteit.

 

Deze blog duikt dieper in het belang van water voor deze dieren, waarbij specifiek wordt gekeken naar de invloed van wateropname op het geboorteproces, het geboortegewicht, de biestproductie en de algehele gezondheid van zeugen en biggen.

 

 

 

De cruciale koppeling tussen water- en voeropname

De wateropname van een zeug beïnvloedt direct haar voedingsstatus en daarmee haar gezondheid en die van haar biggen. Een adequate hydratatie is noodzakelijk voor:

  1. Het Geboorteproces: Voldoende wateropname is essentieel voor een soepel geboorteproces. Het helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur en ondersteunt de metabolische processen die van cruciaal belang zijn tijdens de bevalling.
  2. Het Geboortegewicht: Studies tonen aan dat de hydratatiestatus van de zeug een directe invloed heeft op het geboortegewicht van de biggen, wat weer een belangrijke indicator is voor hun overlevingskansen en toekomstige groei.
  3. De Biestproductie: Wateropname speelt een sleutelrol bij de productie van biest, de eerste melk die essentiële antilichamen bevat voor de pasgeboren biggen. Voldoende hydratatie zorgt voor een optimale biestkwaliteit en -hoeveelheid.
  4. De Gezondheid: Een goed gehydrateerde zeug kan beter weerstand bieden tegen ziektes en infecties, wat direct ten goede komt aan haar nageslacht.

De rol van waterkwaliteit en smaak

De kwaliteit en smaak van het drinkwater zijn fundamenteel voor een goede wateropname. Water van hoge kwaliteit, vrij van verontreinigingen en met een aangename smaak, moedigt zeugen en biggen aan om voldoende te drinken. Dit draagt bij aan een betere darmgezondheid en voedingsopname, wat essentieel is voor hun groei en ontwikkeling.

Wat maakt drinkwater kwalitatief goed?

  1. Kwaliteit: Het water moet vrij zijn van schadelijke bacteriën, virussen en chemicaliën die de gezondheid van de dieren kunnen aantasten. Verontreinigingen in het water kunnen afkomstig zijn van slecht onderhouden waterleidingen of externe bronnen. Regelmatige controle en onderhoud van het waternetwerk zijn daarom essentieel.
  2. Smaak: De smaak van het water, beïnvloed door mineralen en andere opgeloste stoffen, kan de wateropname significant beïnvloeden. Zoet smakend water wordt over het algemeen beter opgenomen.
  3. Schoon: Het is van cruciaal belang dat drinksystemen regelmatig worden gereinigd om ophoping van algen, biofilm en andere verontreinigingen te voorkomen.

Meten is weten

De enige manier om zeker te zijn van de wateropname en de kwaliteit van het drinkwater is door middel van monitoring en analyse. Technologieën zoals slimme watermeters bieden boeren de mogelijkheid om het waterverbruik in real-time te volgen en zo de gezondheid van hun dieren te waarborgen. Het biedt inzicht in de drinkpatronen en stelt boeren in staat om snel te reageren op eventuele problemen.

 

Water is niet alleen een basisbehoefte voor zeugen en biggen; het is de ruggengraat van hun gezondheid, welzijn en productiviteit. Door te investeren het monitoren van de wateropname, kunnen boeren de basis leggen voor een succesvolle en duurzame varkenshouderij.

Hoe kan je water opname monitoren?

Met onze ImpactFarmView bieden we jou een monitoringsysteem dat je in één oogopslag nauwkeurig inzicht geeft in de wateropname. ImpactFarmView combineert een slimme Flowmeter met een geavanceerd dataplatform.

Hoe werkt ImpactFarmView?

Icoontje duidelijkheid en inzicht met ImpactFarmView

Eenvoudige installatie

Bevestig de Flowmeter per afdeling op de waterleiding binnen je varkensstal. Installeer de LoRa-gateway op een strategische locatie.

Icoontje duidelijkheid en inzicht met ImpactFarmView

Toegang tot data

Log met de verkregen inloggegevens in op het dataplatform en voer de benodigde informatie met betrekking tot jouw varkens, water- en eventueel voeropname in.

Icoontje duidelijkheid en inzicht met ImpactFarmView

Real-time monitoring

Ontvang vervolgens 24/7 directe updates via je personal computer, laptop of mobiele telefoon.

 

Meer informatie?

Lees meer over de ImpactFarmView.

Interessant artikel? Deel hem dan!

Copyright Impact Smart Solutions 2021 - 2024  |  Disclaimer  |  Algemene Voorwaarden  |  Algemene Voorwaarden Webshop  |  Privacy Verklaring
Design & development by: Timeless Design