Volg ons online:
Terug

Waarom is water zo belangrijk voor varkens?

Leestijd:  2 minutenOntdek hoe wateropname de gezondheid en welzijn van varkens beïnvloedt in de moderne varkenshouderij. Belangrijk voor voerverbruik en gezondheid!
Waarom is water zo belangrijk voor varkens?

In de moderne varkenshouderij draait alles om gezondheid en welzijn van je varkens. Uit onderzoek blijkt de juiste wateropname van belangrijke invloed te zijn. Wateropname is namelijk direct gerelateerd aan voerverbruik en aan de gezondheid van varkens.

 

Ervaren varkenshouders begrijpen als geen ander hoe belangrijk wateropname voor hun varkens is: voor de hydratie, thermoregulatie, voedselvertering, productiviteit en het immuunsysteem. In deze blog leggen wij jouw uit waarom water cruciaal is voor varkens.

 

 

 

Het belang van water voor varkens

Drinkwater is van groot belang voor varkens, het zorgt voor:

Boer voert varken

Voervertering

Water is cruciaal voor het verteren van voer en daarmee de gezondheid en groei van de dieren. Het helpt bij de opname van voedingsstoffen en bevordert een gezonde spijsvertering. De waterbehoefte is afhankelijk van de leeftijd en het soort varken, daarnaast is ook het type voer van invloed. Voor een goede voeropname is al gauw 2-3 liter water nodig per kg droogvoer.

Hydratatie

Om varkens gezond te houden is een juiste vochtbalans van groot belang. Als zij niet genoeg water drinken dan kunnen ze uitdrogen en dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Het is dus erg belangrijk om de waterhuishouding in de gaten te houden.

Temperatuurregulatie

Varkens hebben moeite met het reguleren van hun lichaamstemperatuur. Varkens kunnen niet zweten om af te koelen. Vandaar dat water hun belangrijkste manier is om warmte af te voeren. Het is dus van groot belang dat tijdens warme periodes voldoende water beschikbaar is om oververhitting te voorkomen.

Algemene gezondheid

Water is betrokken bij veel processen in het lichaam van een varken. Het is van invloed op de werking van organen en systemen en speelt een rol in de afvoer van afvalstoffen via de nieren. Voldoende water heeft een niet te onderschatten invloed dus op de gezondheid en prestaties van dieren.

Hoe weet je of jouw varkens voldoende drinken?

Onze slimme drinkwateroplossing ImpactFarmView stelt je in staat om het waterverbruik van je varkens nauwkeurig te monitoren, wat cruciaal is voor zowel de gezondheid van de dieren als voor een optimaal bedrijfsmanagement.

Wat is ImpactFarmView?

ImpactFarmView is een dataportal verbonden aan slimme flowmeters. Hiermee krijg je snel inzicht in het waterverbruik van jouw varkens. Het is super simpel. Afhankelijk van je wensen instaleer je in elke stal of op elke afdeling een slimme flowmeter. Deze flowmeter hebben wij van tevoren gekoppeld aan je eigen dataportal. Direct na installatie kan je aan de slag.

Meer weten?

LEES MEER INFORMATIE OVER IMPACTFARMVIEW

 

LoRaWAN Flow Sensor slimme watermeter en dataportal

Interessant artikel? Deel hem dan!

Copyright Impact Smart Solutions 2021 - 2024  |  Disclaimer  |  Algemene Voorwaarden  |  Algemene Voorwaarden Webshop  |  Privacy Verklaring
Design & development by: Timeless Design