Volg ons online:
Terug

Wie is de eigenaar van data?

Verdiep je in de complexiteit van data-eigendom. Leer over databankenrecht, bedrijfsgeheimen, en hoe deze van toepassing zijn op bedrijfsdata.
Wie is de eigenaar van data?

Heel vaak hoor ik in discussies over dit onderwerp, dat het antwoord op die vraag eenvoudig is te geven: als ik een machine koop die data produceert dan is die data van mij! Over dit antwoord lopen de meningen soms hoog op, maar juristen zijn heel duidelijk; omdat data geen tastbaar voorwerp betreft,bestaat er geen eigenaarschap over het eigendom op data. Ook andere vormen zoals auteurs-, merk- of octrooirecht bieden weinig mogelijkheden als het gaat om bescherming. Er zijn wel uitzonderingen, maar er zijn weinig bedrijven die de juridische strijd aangaan over dit onderwerp. Bij veel bedrijven die data produceren “loopt” de data, gemerkt of ongemerkt, van het bedrijf af. Soms onder het mom van de leverancier die met die data beter onderhoud kan plegen. Of dat een bedrijf de ruwe data gebruikt om hiermee een applicatie te maken waarmee de eigenaar van de machine deze in de gaten kan houden.

Ontstaan geschil over de data

Een sprekend voorbeeld is de trekker leverancier die samen met de trekker een app aanbiedt waarmee de eigenaar het gebruik en het onderhoud kan bekijken. Maar welke data naar de leverancier wordt gestuurd en wat daar vervolgens allemaal mee gebeurd is niet bekend bij de eigenaar van de trekker. Wat ook gebeurd is dat data welke specifieke bewerking nodig heeft naar een gespecialiseerd bedrijf wordt gestuurd. Wat de eigenaar zich dan vaak niet realiseert is dat als dat gespecialiseerde bedrijf een andere koers gaat varen, er een geschil kan ontstaan over de data.

Hoe data beschermen?

Wat wel een mogelijkheid biedt om de data te beschermen is door gebruik te maken van het zgn. databankenrecht. Het databankenrecht beschermd de investering die een persoon heeft gestoken in het verkrijgen en opzetten van een databank. Er dient wel substantieel te zijn geïnvesteerd in het verkrijgen, controleren en presenteren van de gegevens in de databank. Er geldt nog een tweede vereiste dat de gegevens op een gestructureerde wijze bij elkaar moeten zijn gebracht.

Data geheimhouden

Een andere mogelijkheid om data te beschermen is door simpelweg de data geheim te houden. De wet bescherming bedrijfsgeheimen biedt beschermingsmogelijkheden om op te treden tegen personen die inbreuk maken op het geheim. Als data gedeeld wordt, bestaat de mogelijkheid om voorwaarden te verbinding aan het gebruik van data.

Conclusie

Er is geen sprake van eigendom op data. De bezitter van data heeft wel beschermingsmogelijkheden in de vorm van het databankenrecht of met een beroep op het zijn van bedrijfsgeheim. Hoe je dit aanpakt? Dat lees je in het vervolg op dit artikel: Lees verder

 

Voetnoot.

Dit artikel is tot stand gekomen door gebruik te maken van publicaties van de firma BG-Legal.

Interessant artikel? Deel hem dan!

Copyright Impact Smart Solutions 2021 - 2024  |  Disclaimer  |  Algemene Voorwaarden  |  Algemene Voorwaarden Webshop  |  Privacy Verklaring
Design & development by: Timeless Design